Πάρα πολύ συχνά στην κλιμακτήριο – εμμηνόπαυση πολλές γυναίκες ‘παραπονιούνται’ ότι μετά το φαγητό αυξάνεται πάρα πολύ η όρεξή τους και η επιθυμία για γλυκό ή άλλο είδους σνακ με αποτέλεσμα να μην μπορούν να το ελέγξουν.
Το να οδηγηθεί μία γυναίκα σε υπερφαγικά επεισόδια μπορεί να σχετίζεται με δύο παραμέτρους:
α) είτε με διατροφικούς παράγοντες
β)είτε με ψυχολογικούς παράγοντες
Κανέλλα:
Η κανέλλα αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά βότανα αφού χρησιμοποιείται ευρέως στην μαγειρική και την ζαχαροπλαστική. Οι πρώτες αναφορές για την χρήση της κανέλας για θεραπευτικό σκοπό γίνονται σε Κινέζικα έγγραφα 4000 ετών, ενώ το όνομά της το οφείλει στον Θεόφραστο, που περιέγραψε πρώτος το βότανο με την ονομασία κιννάμωμον.
Η φλούδα της κανέλλας περιέχει πάνω από 40 ουσίες. Μόνο όμως 3 από αυτές έχουν φυτοχημική δράση: οι cinnamaldehyde, cinnamyl acetate, και η cinnamyl alcohol. Η ισχυρότερη από αυτές είναι η cinnamaldehyde και σε αυτή αποδίδονται οι ευεργετικές δράσεις της φλούδας της κανέλλας στον οργανισμό. Η cinnamaldehyde έχει 3 σημαντικές λειτουργίες: αντιφλεγμονώδη-μικροβιοστατική/αντιμυκητιασική και μεταβολική λειτουργία.
Πως λειτουργεί στην καταστολή υπερφαγικών επεισοδίων:
Η κανέλλα, μιμείται τη βιολογική δράση της ινσουλίνης και αυξάνει το μεταβολισμό της γλυκόζης. Με απλά λόγια λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο ως μια μορφή ‘προσομοίωσης ΄ της ινσουλίνης βοηθώντας έτσι την καλύτερη αξιοποίηση των υδατανθράκων περιορίζοντας σημαντικά το αίσθημα της πείνας κυρίως μετά τις απογευματινές ώρες. Δεδομένου ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη αποθήκευση λίπους στο σώμα, η κανέλα βοηθά στην πρόληψη αυτής της αυξημένης αποθήκευσης λίπους και σας δίνει τη δυνατότητα να χάσετε βάρος.
- Μείωση υπεργλυκαιμίας με τη χρήση συμπληρωμάτων κανέλας μέσω της αύξησης της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης κυρίως σε παχύσαρκα άτομα
- Τα φλαβονοειδή της κανέλας μειώνουν τη συσσώρευση γλυκόζης στο αίμα μέσω της αναστολής της γλυκοσιδάσης σε παχύσαρκα άτομα.
Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά παραδοσιακά φαγητά περιέχουν κανέλλα (στιφάδο, στη κρέμα και το ρυζόγαλο, στα κοκκινιστά κλπ) και αυτά τα φαγητά μας παρέχουν και μεγαλύτερο κορεσμό.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η ινσουλίνη επιτρέπει στο σάκχαρο αίματος να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος, όπου χρησιμοποιείται για να παράγει ενέργεια. Ωστόσο, όταν οι φυσιολογικές ποσότητες ινσουλίνης δεν είναι ικανές να μεταφέρουν τη γλυκόζη στα κύτταρα, εμφανίζεται η αντίσταση στην ινσουλίνη. Με άλλα λόγια, τα κύτταρα αντιστέκονται στη δράση της ινσουλίνης και η γλυκόζη δεν μπορεί να περάσει μέσα τους. Όταν συμβαίνει αυτό, το πάγκρεας πρέπει να παράγει περισσότερη ινσουλίνη για να διατηρήσει τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης αίματος.
Πως την καταναλώνουμε:
Από μόνη της η κανέλλα (είτε σαν ρόφημα , είτε σαν σκόνη) δεν μπορεί να αποδώσει την ποσότητα που χρειάζεται ο οργανισμός για να μεταβολίσει τη γλυκόζη. Γι΄αυτό το λόγο είναι προτιμότερο να καταναλώνεται σαν συμπλήρωμα διατροφής με τη μορφή κάψουλας τιτλοδοτημένη ως 100mg. Προσοχή στα διάφορα συμπληρώματα που κυκλοφορούν. Συμβουλευτείτε το διαιτολόγο ή το γιατρός σας.
Προσοχή:
Το συμπλήρωμα κανέλλας δεν πρέπει να χορηγείται :
- σε ασθενείς με γνωστή υπερευαισθησία στην κανέλλα
- σε ασθενείς με έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας.
- Οι διαβητικοί ασθενείς δεν πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα κανέλλας για αυτοθεραπεία, αλλά πάντοτε μετά από την σύσταση του θεράποντος ιατρού και υπό ιατρική παρακολούθηση λόγω του κινδύνου πρόκλησης υπογλυκαιμίας.
- λόγω της ήπιας αντιπηκτικής δράσης του (αναστολή παραγωγής θρομβοξάνης) πρέπει να χορηγείται με προσοχή σε άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά.
- Anderson RA, Broadhurst CL, Polansky MM, Schmidt WF, Khan A, Flanagan VP, Schoene NW, Graves DJ. Isolation and characterization of polyphenol type-A polymers from cinnamon with insulin-like biological activity. Diabetes Res Clin Pract. 2003 Dec;62(3):139-48. 2003.
- Broadhurst CL, Polansky MM, Anderson RA. Insulin-like biological activity of culinary and medicinal plant aqueous extracts in vitro. J Agric Food Chem 2000 Mar;48(3):849-52 2000.
- Calucci L, Pinzino C, Zandomeneghi M et al. Effects of gamma-irradiation on the free radical and antioxidant contents in nine aromatic herbs and spices. J Agric Food Chem 2003 Feb 12; 51(4):927-34 2003.
- Ensminger AH, Esminger M. K. J. e. al. Food for Health: A Nutrition Encyclopedia. Clovis, California: Pegus Press; 1986 1986. PMID:15210.
- Fortin, Francois, Editorial Director. The Visual Foods Encyclopedia. Macmillan, New York 1996.
- Grieve M. A Modern Herbal. Dover Publications, New York 1971.
- Hlebowicz J, Darwiche G, Björgell O, Almér LO. Effect of cinnamon on postprandial blood glucose, gastric emptying, and satiety in healthy subjects. Am J Clin Nutr. 2007 Jun;85(6):1552-6. 2007. PMID:17556692.
- Impari-Radosevich J, Deas S, Polansky MM et al. Regulatino of PTP-1 and insulin receptor kinase by fractions from cinnamon:implications for cinnamon regulation of insulin signaling. Horm Res 1998 Sep;50(3):177-82 1998.
- Khan A, Safdar M, Ali Khan MM, Khattak KN, Anderson RA. Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2003 Dec;26(12):3215-8. 2003.
0 Σχόλια