loader image

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 9 π.μ.-9 μ.μ. & Σάββατο 9 π.μ.-2 μ.μ.

Εμμηνόπαυση: Πως τα φυτοοιστρογόνα εξαφανίζουν τις εξάψεις, τις εφιδρώσεις και την αϋπνία.

από | Νοέ 7, 2022 | Εμμηνόπαυση | 0 Σχόλια

Φανταστείτε εκεί που κάθεστε στο γραφείο σας ή στην αναπαυτική πολυθρόνα σας, ξαφνικά να νιώθετε ένα εσωτερικό κύμα καύσωνα να ανεβαίνει από τα ακροδάκτυλα των ποδιών σας, να διαπερνάει το σώμα και τα σωθικά σας και όταν φτάνει στο κεφάλι, να παίρνουν “φωτιά” τα μάγουλα σας και οι ρίζες των μαλλιών σας! Ο χρόνος αποκτάει άλλη διάσταση και τα λεπτά που κυλούν, σας φαίνονται αιώνες. Είναι ακριβώς η  στιγμή που σκέφτεστε: “Τώρα το παθαίνω το εγκεφαλικό” και αμέσως λούζεστε στον ιδρώτα! Έκπληξη, φόβος, αγωνία για το “Τι ήταν αυτό το ξαφνικό που με βρήκε Παναγία μου;” Ναι νιώθετε όλα αυτά τα συναισθήματα ταυτόχρονα! Και η επόμενη κίνηση είναι, φυσικά, να ψάχνεται έντρομη το τηλέφωνο του καρδιολόγου σας…Μέχρι που μια σκέψη, περνάει σαν αστραπή από το μυαλό σας. “Βρε λες; Πότε ήταν, να δεις, η τελευταία μου περίοδος;  Χμ βέβαια…καλώς την εμμηνόπαυση!”. Και αφού πάει η καρδιά σας στη θέση της (τελικά δεν ήταν εγκεφαλικό) και όλα φαίνεται να μπαίνουν σε μια σειρά (γι’ αυτό τα νεύρα, τα κιλά και η αυπνία), η αγωνία εξακολουθεί να σας παιδεύει: “Και τώρα έτσι θα είμαι από εδώ και πέρα;” σκέφτεστε με απελπισία.

Όχι απαραίτητα, λένε οι ειδικοί, που μπορεί να μην έχουν καταφέρει ακόμα να σας προειδοποιήσουν για την αρχική “τρομάρα” που προκαλεί η πρώτη εμπειρία έξαψης της εμμηνόπαυσης, ωστόσο έχουν καταφέρει με μεγάλη επιτυχία να μειώσουν τα … ζόρικα συμπτώματα της και να κάνουν τη ζωή των γυναικών πολύ πιο εύκολη με σωστή διατροφή και άσκηση!

Η  διαιτολόγος – διατροφολόγος Ναταλία Τσουμάνη- Σμυρνάκη, εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης στην Κρήτη, μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Παχυσαρκίας, με 20ετή εμπειρία στο χώρο της υγείας (μεταξύ άλλων στο Κέντρο Πρόληψης και Φροντίδας κλιμακτηρίου και εμμηνόπαυσης του Κ.Υ Ηρακλείου), μιλάει στο ygeia50plus.gr για τη σκληρή περίοδο της εμμηνόπαυσης στη γυναίκα και τις ορμονικές αλλαγές που υφίσταται ο οργανισμός της και επηρεάζουν αναπόφευκτά και την ψυχολογία της, αλλά  και τους έξυπνους τρόπους που μειώνουν τα δυσάρεστα και ενοχλητικά συμπτώματα της.

 

Πως επηρεάζουν οι ορμονικές αλλαγές τη γυναίκα κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης;

Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων στα τελευταία στάδια της εμμηνόπαυσης μπορεί  επηρεάσουν την λειτουργία της λεπτίνης και νευροπεπτιδίου Υ, των ορμονών που ελέγχουν τον κορεσμό και την όρεξη. Ως εκ τούτου, οι γυναίκες στα τελευταία στάδια της εμμηνόπαυσης, που έχουν χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, μπορεί να οδηγούν στην κατανάλωση περισσότερων θερμίδων και λίπους και έτσι να αυξήσουν το βάρος τους. Οι ορμονικές αλλαγές και η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να συνεχιστεί καθώς οι γυναίκες μετακινούνται από την περιεμμηνόπαυση στην εμμηνόπαυση. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είναι γενικά λιγότερο δραστήριες από όταν ήταν πριν, γεγονός που μειώνει τις δαπάνες ενέργειας και οδηγεί σε απώλεια της μυϊκής μάζας και επομένως σε μείωση του μεταβολισμού. Οι γυναίκες αυτές μπορεί να οδηγηθούν στην λιποσπλαχνική παχυσαρκία, δηλαδή ενώ φαίνονται αδύνατες ή διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος ανάλογα με τις αναλογίες τους, το ποσοστό λίπους είναι πολύ μεγάλο γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοαγγειακά νοσήματα.

 

 

Πως βοηθάει η διατροφή στη μείωση των συμπτωμάτων όπως  εφίδρωση, έξαψη, αυπνία;

Υπάρχουν τροφές πλούσιες σε φυτοοιστρογόνα όπως η σόγια, τα πράσινα φασόλια, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ελαιόλαδο κλπ. Τα φυτοοιστρογόνα είναι φλαβονοειδή ουσίες φυτικής προέλευσης, έχουν ήπια δράση ορμονικής υποκατάστασης. Η κατανάλωση 50-75mg φυτοοιστρογόνων (ισοφλαβόνες) ημερησίως οδηγεί σε σημαντική μετρίαση των εξάψεων. Επίσης, η εξειδικευμένη διατροφή και τα συμπληρώματα διατροφής για εμμηνοπαυσιακές γυναίκες βοηθούν και στη μείωση του εντερικού “πρηξίματος” με άμεσα αποτελέσματα. Ένας ειδικευμένος διαιτολόγος – διατροφολόγος χρησιμοποιεί στις διαιτητικές του συστάσεις συμπληρώματα διατροφής (σύμφωνα με τα πρωτόκολλα) τα οποία συμβάλλουν αποτελεσματικά με φυτικό τρόπο στη μείωση των εξάψεων. Για παράδειγμα η σόγια, που είναι ο κυριότερος εκπρόσωπος των φυτοοιστρογόνων, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στις εξάψεις.

Γιατί πρέπει να προσέξουν την αύξηση του λίπους γύρω από την περιφέρεια;

Η συσσώρευση λίπους στην περιφέρεια της μέσης, αποτελεί μεταβολικό κίνδυνο υγείας αφού έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Αυτή η αλλαγή της κατανομής του λίπους, στην χρονική περίοδο της κλιμακτηρίου, πιθανότατα συμβάλλει στον αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο της γυναίκας μετά την εμμηνόπαυση.

 

Η  γυναίκα που  δυσκολεύεται να ελέγξει το σωματικό της βάρος, καλό θα ήταν να απευθυνθεί σε έναν επαγγελματία, ιδιαίτερα αν ο δείκτης μάζας σώματός της υπερβαίνει το 27 και το υπέρβαρο έχει αρχίσει να έχει μεταβολικές συνέπειες, να επηρεάζει δηλαδή συγκεκριμένους δείκτες των βιοχημικών εξετάσεών της ή να εμφανίζεται υπέρταση ή σακχαρώδης διαβήτης ή αυξημένη χοληστερόλη. Επίσης υποψήφιες για διαιτητική συμβουλευτική είναι και οι γυναίκες των οποίων ο δείκτης μάζας σώματος υπερβαίνει το 30, ακόμα και αν δεν έχουν εμφανιστεί μεταβολικές επιπλοκές.

Εκτός από τη διατροφή οι γυναίκες έχουν ακόμη ένα σύμμαχο που θα τις βοηθήσει να ξεπεράσουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Η γυμναστική βοηθάει τόσο στις αυπνίες όσο και στη διατήρηση του βάρους. Χρειάζεστε τουλάχιστον πέντε χιλιόμετρα την ημέρα γρήγορο περπάτημα τρέξιμο ότι σας αρέσει. Και μη σας φαίνονται πολλά γιατί το σώμα σας θα σας αποδείξει ότι μπορείτε και περισσότερα. Η συνέπεια και η πειθαρχία στο πρόγραμμα, είναι το δύσκολο και όχι τα χιλιόμετρα και η άσκηση. Εάν καταφέρετε να σηκωθείτε από τον καναπέ και βγείτε έξω… μόνη σας ή με παρέα τότε όλα θα γίνουν καλύτερα…

 


Το άρθρο γράφτηκε για τον ιστότοπο  Ygeia50plus

Πηγή: https://ygeia50plus.gr/interviews/emminopaysi-pos-ta-fytooistrogona-exafanizoyn-tis-ejaceis-tis-efoidrvseis-kai-tis-aypnies/

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Pin It on Pinterest